Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Οι έμποροι των εθνών

[η φωτογραφία απο εδώ]

Φέτος να μη με ματιάσω οι προτάσεις της τελευταίας στιγμής με έχουν ανταμείψει ευχάριστα. Έτσι και τις προάλλες όταν βρέθηκα στο Σύγχρονο Θέατρο στην Ευμολπιδών στο Γκάζι για την παράσταση «Οι έμποροι των Εθνών».

Το έργο αποτελεί δραματοποιημένη μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, το οποίο υπήρξε και η πρώτη τηλεοπτική σειρά στην Ελλάδα βασισμένη σε κείμενο Έλληνα λογοτέχνη.  Μάλιστα για την σειρά εκείνη είχε γράψει και ο Ξυλούρης το τραγούδι «Ήτανε μια φορά».

Στην παράσταση της Ομάδας Όπερα, που αποτελεί επανάληψη των παραστάσεων που είχαν δοθεί στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ο σκηνοθέτης Θοδωρής Αμπαζής αποφάσισε να «καθαρίσει» την παρουσίαση από ενδεχομένως περιττά στοιχεία ακολουθώντας μια λιτή αλλά απόλυτα υπολογισμένη σκηνική προσέγγιση. Κύριος πρωταγωνιστής ο περίτεχνος, υπέροχος λόγος του Παπαδιαμάντη τον οποίο αποδίδουν εξαιρετικά οι έξι πρωταγωνιστές του δράματος που εναλλάσσονται στους ρόλους (όπως συνηθίζεται κατά κόρων τα τελευταία χρόνια στο θέατρο). Μια χορογραφία ηθοποιών και κειμένου με την συνοδεία μουσικής που ερμηνεύεται ζωντανά επί σκηνής, σε μια παράσταση που δεν στερείται θεατρικότητας παρά την λιτότητα των σκηνικών μέσων. 

Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να έρθει κάποιος σε επαφή με το έργο του Παπαδιαμάντη αλλά και τον διαφορετικό τρόπο παρουσίασης ενός θεατρικού κειμένου μέσα από την ματιά μιας ομάδας νέων ανθρώπων. 
[To κείμενο όπως ανέβηκε πρώτη φορά εδώ]

Σε άλλα νέα, χτες στην εκπομπή Sputnik on Air ακούσαμε κλασσικά κομμάτια από γνωστές ταινίες. Για την Κονσέρβα πατήστε εδώ. Σας ευχαριστώ όλους για την ακρόαση και την παρέα :)

Καλό υπόλοιπο Κυριακής!


ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ

Related Posts with Thumbnails