Κυριακή 17 Απριλίου 2011

ΞΕΚΑΤΙΝΙΑΣΜΑ ΚΑΙ ΟΠΕΡΑ

Στην τέχνη όπως συνήθως και στην ζωή το καλό ξεκατίνιασμα γίνεται για 2 λόγους. Το "στέμμα" και τον πούτσο. Πολλά χρόνια πριν οι Alexis και Krystle επιδοθούν σε πολλαπλά μαλλιοτραβήγματα για το σάπιο σαρκίο του γέρο-Blake (αλήθεια what the fuck was that??) αλλά και το ποιά θα γίνει prima-βλάχα στο Denver U.S.A.,


οι συνθέτες και λιμπρετίστες της όπερας είχαν βρεί κατάλληλο πεδίο στα κιτάπια της ιστορίας αλλά και της φαντασίας για επικά ξεκατινιάσματα μεταξύ κορασίδων.
Σήμερα θα ασχοληθούμε με το διασημότερο εξ αυτών, την περίφημη σκηνή της αντιπαράθεσης Μαρίας Στιούαρτ και Ελισάβετ από την όπερα Maria Stuarda ρου G. Donizetti.

Η ιστορία μας εκτυλίσσεται στα 1587. Η Μαρία Στιούαρτ βρίσκεται για 18 χρόνια φυλακισμένη της βασίλισσας Ελισάβετ της 1ης (της φαρμακομούνας). Ο Κόμης του Λέστερ, Ροβέρτος Ντάντλεϊ που είναι ερωτευμένος με την Μαρία Στιούαρτ προσπαθεί να πείσει την Ελισάβετ να δείξει επιείκεια στην φυλακισμένη όμως η Ελισάβετ που τον ορέγεται για πάρτη της δεν πολύ ψήνεται. Παρ'όλα αυτά, ο Λέστερ καταφέρνει να κανονίσει μια συνάντηση μεταξύ τους με σκοπό την συμφιλίωση.

Οι δύο γυναίκες συναντιόνται στον τόπο φυλάκισης της Μαρίας από όπου δήθεν τυχαία περνούσε η Ελισάβετ με την συνοδεία της κατά την διάρκεια ενός κυνηγιού (μην πέσει και η υπόληψή της). Η Μαρία, δασκαλεμένη από τον Λέστερ πέφτει στα πόδια της υπεροπτικής Ελισάβετ παρακαλώντας για συγχώρεση.

-Αδελφή μου, ελπίζω να είσαι ικανοποιημένη από όλες τις πίκρες που έριξες πάνω μου. Τώρα το μόνο που θέλω είναι την συγχώρεση σου.
-Αυτή είναι η θέση που σου αξίζει στο βούρκο και την ντροπή, της απαντάει η Ελισάβετ την οποία παροτρύνουν οι δικοί της άνθρωποι να μην πιστεύει στα όσα της λέει η Μαρία.
-Μα ποιος σε έχει κάνει να με μισείς τόσο? της απαντά η Μαρία δαγκώνοντας τα χείλη της.
-Ποίος??? Εσύ μαρή. Με την καταραμένη σου υπεροψία και την κακιασμένη άθλια ψυχή σου.
-Ως πότε θα τα υπομένω όλα αυτά, αναρωτιέται η Μαρία που το παίζει παρθενώπη ενώ τις έχει κάνει τις πουστιές της.
-Ρώτα την βρωμερή σου καρδιά και το καταραμένο χέρι που μόνο για μίσος και δολοπλοκίες είναι ικανά, μοιχαλίδα που ξέκανες τον άντρα σου και τώρα μας το παίζεις αθώα.

Κάπου εκεί ο Λέστερ κάνει το λάθος να δείξει ξεκάθαρα την εύνοια και την αγάπη του για την Μαρία, οπότε η Ελισάβετ που βλέπει να χάνει και αυτόν τον γκόμενο τα παίρνει στην κράνα.

-Κι εσύ τέκνον Ροβέρτο??? Μια τέτοια αγάπη αιώνια ντροπή για άλλη μια φορά στο κεφάλι μιας Στιούαρτ. Τρέμε μπροστά μου!!
-Τι είπες μωρή σκρόφα? απαντάει η Μαρία που πλέον δεν μπορεί να κρατηθεί άλλο. Μπάσταρδη κόρη της Μπολένα έχεις μούτρα να μιλάς εσύ για ατιμία?? Πρόστυχη ανάξια πόρνη η ντροπή μου στα μούτρα σου μαντάμ, το χώμα της Αγγλίας έχει βεβηλωθεί που το πατάς βρωμερή μπάσταρδη.

Κάπου εκεί όπως όλοι καταλαβαίνετε η εύθυμη συντροφιά μας γίνεται μπουρδέλο. Η Ελισάβετ έξαλλη εντελώς διατάζει την σύλληψη της Μαρίας για να οδηγηθεί στον αποκεφαλιστή. Η Στιούαρτ φωνάζει πως ένας τέτοιος θάνατος θα είναι τιμή της και η αυλαία της πράξης πέφτει μέσα σε θύελλα χειροκροτημάτων.
(εδώ το απόσπασμα "vil bastarda" με χαστούκι)
Ηθικό δίδαγμα (διότι ναι, έχει και τέτοιο σήμερα).  Αν πρόκειται να αποκεφαλιστείς, ρίξε ένα καντάρι μπινελίκια στην τύπισσα που θέλει να σου πάρει το κεφάλι, τράβα τις και κάνα φούσκο να έχει να σε θυμάται. Επίσης αν προλαβαίνεις πηδήξου και με τον άντρα που αυτή γουστάρει και τότε θα έχεις φύγει από την ζωή λιγότερο Κιουρία μεν αλλά περισσότερο εντυπωσιακά δε χαχαχα.

Πολλά φιλιά σε όλους και ευχές για μια υπέροχη βδομάδα. Ελπίζω να περάσετε τέλεια στις διακοπές του Πάσχα όπου κι αν πάτε, ότι κι αν κάνετε :)

ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ

Related Posts with Thumbnails