Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Η ΟΠΕΡΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ Vol.5-LUCIA DI LAMMERMOOR

Ναι καλά διαβάσατε. Μετά από 2 ολόκληρα χρόνια και κάτι ψιλά, η όπερα της Δευτέρας επέστρεψε (time goes by so slowly lolol), και αυτή την φορά επέστρεψε Δευτέρα. Και τι καλύτερο για αυτή την βραδιά με μια από τις πλέον dive όπερες του ρεπερτορίου, την Lucia di Lammermoor του Gaetano Donizetti.

ΠΡΑΞΗ 1η
H Λουτσία του έργου μας, είναι μια κορασίδα νέα και ωραία από την περήφανη γενιά των Άστον η οποία μένει στον πύργο Lammermoor στην Σκοτία. Πέρα από τα νιάτα όμως και την τσαχπινιά (μην πάει ο νούς σας στο πονηρό η Λουτσία μας είναι κόρη ανέγγιχτη), η οικογένειά της είναι βουτηγμένη στα χρέη καθώς ο αδερφός της Ενρίκο σπατάλησε την πατρική περιουσία σε δομημένα ομόλογα, κάτι φούσκες του real estate στα Highlands και σε κωλόμπαρα με Ουαλές πουτάνες. 

Για να μπορέσει λοιπόν η οικογένεια να ορθοποδήσει, ο αδερφός της Λουτσία έχει αποφασίσει να την παντρέψει με τον Αρτούρο ένα Λόρδο της περιοχής ο οποίος μπορεί να είναι μπούλης και σαν ανάποδο γαμώτο, έχει όμως φράγκα, μπακίρια και μαλάματα, και 8 σειρές γιορτνάνια, έχει και δόντια ολόχρυσα 4 τραπεζίτες.

Και σα να μην έφτανε όλο αυτό το σκηνικό Ελληνικής ταινίας 2ης κατηγορίας με την Τασσώ Καβαδία στο ρόλο της κακιάς αδερφής (είπα κακιά αδερφή και κάτι θυμήθηκα αλλά δεν είναι της παρούσης), η Λουτσία είναι κρυφά ερωτευμένη με τον Εντγκάρντο του Ραβενσγουντ μέγιστο εχθρό της οικογένειάς της, την φαμίλια του οποίου οι Άστον είχαν καταφέρει να ξεκληρίσουν, γεγονός που όπως καταλαβαίνετε δεν ενθουσιάζει και ιδιαίτερα τον αδελφό της ο οποίος διακηρύσσει, πως «καλύτερα να φάει η αδερφή μου κεραυνό κατακέφαλα παρά το καβλί του Εντγκάρντο».


Βέβαια η Λουτσία χαμπάρι δεν παίρνει από τις απειλές και τις φωνές του αδερφού, και τραγουδάει στην αγαπημένη της δούλα για το πόσο ευτυχισμένη την κάνει ο Εντγκάρντο.


Κάπου εκεί εμφανίζεται και η πέτρα του σκανδάλου ανακοινώνοντας στην Λουτσία πως πρέπει να πάει σε διπλωματική αποστολή στο Παρίσι . Οι δύο τους συμφωνούν πως όταν επιστρέψει να ζητήσει το χέρι της από τον αδελφό της και να τερματίσει την κατάρα και τον αλληλοσπαραγμό των οικογενειών τους.


Μέχρι να έρθει η στιγμή εκείνοι υπόσχονται πίστη ο ένας στον άλλο διότι εκείνες τις αγνές εποχές αρκούσε ο λόγος μεταξύ τον ερωτευμένων και δεν χρειαζόταν να κατασκοπεύει ο ένας το facebook του άλλου για να τσεκάρει τα status updates.

ΠΡΑΞΗ 2η
Στον πύργο των Άστον οι μέρες περνούν όμως ο πανούργος αδερφός Ενρίκο δεν παίζει με τις τάπες των βαρελιών. Παρακρατεί όλα τα γράμματα του Εντγκάρντο προς την Λουτσία , πλαστογραφεί δε ένα από αυτά με το οποίο και καλά ο ίδιος ανακοινώνει στην αγαπημένη του πως έχει βρεί άλλη γυναίκα. Φωνάζει λοιπόν την Λουτσία και της παραδίδει το ψεύτικο γράμμα. Εκείνη εύπιστη καθώς είναι το τρώει αμάσητο και καταρρακωμένη με την υποτιθέμενη προδοσία αποφασίζει να υποταχθεί στην θέληση της οικογένειας της και να παντρευτεί τον Αρτούρο 

Λίγες ώρες αργότερα, το γλέντι έχει στηθεί. Τα αρνιά βρίσκονταν στην σούβλα και οι καλεσμένοι (γνωστά λιγούρια) είχαν έρθει να παραστούν στα εγκαίνια του μπουφέ…ε τον γάμο των παιδιών ήθελα να πω.
Ο Ενρίκο προσπαθεί να πείσει τον Αρτούρο πως τα χάλια της Λουτσία που παραβρίσκεται στο γάμο σχεδόν υποβασταζόμενη οφείλονται στο πένθος για το χαμό της μητέρας της, η δε κορασίδα υπογράφει το γαμήλιο συμβόλαιο με τρεμάμενο χέρι.
Πρίν όμως στεγνώσει το μελάνι, στην κυριολεξία, μπαίνει στην αίθουσα ο Εντγκάρντο που βλέποντας την αγαπημένη του με νυφικό αναφωνεί:
-Τι συμβαίνει Λουτσία, τι γίνεται εδώ?
-Αχ Εντγκάρντο δεν είναι αυτό που νομίζεις. Του απαντά χωρίς να πείθει κανέναν η Λουτσία
-Άπιστη προδότρα της φωνάζει αυτός, καθώς του δείχνουν το χαρτί με την υπογραφή της και της πετάει στα μούτρα το δαχτυλίδι που του είχε δώσει παίρνοντας πίσω το δικό του (γυφτιά αυτό το τελευταίο είναι η αλήθεια).
Η Λουτσία κλαίει και οδύρεται, ο αδελφός της και καλά μετανιώνει, ο Εντγκάρντο παρακαλεί να τον σκοτώσουν γιατί δεν έχει λόγο να ζήσει καθώς τον απομακρύνουν σηκωτό από το κάστρο, ο δε Αρτούρο όλως περιέργως περιμένει ατάραχος να τελειώσει το καλιαρτνό μπας και γαμήσει.
ΠΡΑΞΗ 3η
Παρά τα τόσα ξεφτυλίκια Λουτσία και Αρτούρο οδηγούνται για τα περαιτέρω στο νυφικό δωμάτιο ενώ οι ξελιγωμένοι συγγενείς και παρατρεχάμενοι έχουν ορμίξει στα μεζεδάκια. Λίγη ώρα αργότερα μπαίνει στην σάλα ο Ραϊμόντο (3ος ρόλος για αυτό δεν τον ανέφερα πουθενά ως τώρα), και αναγγέλλει ένα φρικτό γεγονός. Η Λουτσία τρελαμένη από τα όσα συνέβησαν ξεκοίλιασε τον Αρτούρο με το σπαθί του και τώρα περιφέρεται στο κάστρο εντελώς τρελή (όχι αδερφή τρελή, κανονική). 

Ξαφνικά οι καλεσμένοι την βλέπουν να εμφανίζεται με ματωμένο το νυφικό μπροστά τους παραληρώντας νομίζοντας πως είναι κάπου ευτυχισμένη με τον Εντγκάρντο, κόβοντας μαχαίρι στους περισσότερους την όρεξη (ναι υπάρχουν και κάνα 2 γουρούνια που συνεχίζουν την μασαμπούκα). Η Λουτσία τραγουδάει  για καμιά 15αριά λεπτά στην διασημότερη σκηνή τρέλας σε ολόκληρη την ιστορία της όπερας και μετά πέφτει ξερή.



Ο Εντγκάρντο από την άλλη όσο γίνονται αυτά περιμένει στους κήπους του κάστρου τον αδελφό της Λουτσία για να μονομαχήσουν (γιατί έτσι ξεπλένονταν οι ντροπές τότε). Ξαφνικά ακούει πένθιμες καμπάνες και ρωτάει έναν από τους καλεσμένους τι συνέβη.
-Η Λουτσία, του αποκρίνεται αυτός που ήταν εντελώς καλιαρντή, έτζασε τα τιραχά και άβελε στους άχατους τόπους!!!
Μαθαίνοντας το θάνατο της αγαπημένης του, ο Εντγκάρντο δεν βρίσκει καμία παρηγοριά στην ζωή και αυτοκτονεί ξεκοιλιάζοντας τον εαυτό του δίνοντας τέλος έτσι σε άλλη μιαν εύθυμη οπερατική ιστορία.

____________________________________
Ήταν μια παραγγελία χρωστούμενη εδώ και κάααααρα πολύ καιρό.

Πολλά φιλιά σε όλους. Καλή σας βδομάδα :)

ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ

Related Posts with Thumbnails