Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

TROVATORE goes BIOS

"Η όπερα, βέβαια, ήταν ανέκαθεν ερωμένη με ακριβά γούστα, από την εποχή ήδη που γεννήθηκε στη χρυσή φλωρεντινή της κούνια. Θα ήταν όμως τάχα η πρώτη κοσμική κυρία (πείτε την και Παραστρατημένη) με την τόλμη ή την ανάγκη να προσφέρει την εύνοιά της σε νεαρούς, φτωχούς, ακόμη και κουρελήδες εραστές, που όσα θα αδυνατούσαν να της προσφέρουν σε ανέσεις και πλουσιοπάροχα δώρα θα τα αντιστάθμιζε η παράφορη αφοσίωση και η νεανική τους φλόγα; Όσο για τα πλούτη..." ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Χθές λοιπόν, μετά από την προτροπή του φίλου Αντώνη, και την προνοητικότητα του να κλείσει εισιτήρια, βρεθήκαμε παρά την βροχή και τους κλειστούς δρόμους του κέντρου, με εκλεκτή παρέα να παρακολουθούμε την παράσταση της όπερας Il Trovatore του Τζουζέπε Βέρντι (που είναι κάργα υποψήφια για όπερα της Δευτέρας λόγω σεναρίου).

Anyway, το ιδιαίτερο της παράστασης δεν ήταν ούτε στο ντεκόρ από μπετά του υπογείου του Bios, ούτε στα casual ρούχα ως κοστούμια, ούτε φυσικά στη φραπεδιά και το iPod που είδαμε κατά την διάρκειά της να κρατάνε οι ερμηνευτές.

Ήταν στο ότι η μουσική για ορχήστρα της όπερας όπως την έγραψε ο Βέρντι είχε μεταγραφεί για μικρό σύνολο οργάνων και μάλιστα όχι όλων κλασσικών, από τον συνθέτη Χαράλαμπο Γωγιό ο οποίος είχε και την μουσική διεύθυνση. Μια εκπληκτική κατά τη γνώμη μου δουλειά για την οποία αξίζουν συγχαρητήρια στον κύριο Γωγιό, ο οποίος κατάφερε να «παίξει» (και ας μου επιτραπεί ο όρος αυτός), με την μουσική σεβόμενος απόλυτα την αρχική παρτιτούρα και διατηρώντας αναλλοίωτη την αίσθηση και το χαρακτήρα του έργου.

Περιμένουμε με ανυπομονησία τα επόμενα βήματα του Χαράλαμπου και της ομάδας «Οι όπερες των ζητιάνων».
Και πάλι συγχαρητήρια.

***εξαιρετική κριτική έχει γραφτεί στο μπλόγκ ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ. Κάπου εκεί είχαμε κάνει μια σύντομη συζήτηση για το φυσικό χώρο της όπερας ο οποίος αν και δεν θα αρνηθούμε πως είναι τα μεγάλα λυρικά θέατρα, δεν αποκλείει την επιτυχημένη παρουσίασή τους σε εναλλακτικότερους χώρους.
____________________________________________________________________

Υ.Γ: Συγχαρητήρια αξίζουν επίσης στον υπεύθυνο υπερτιτλισμού Δημήτρη Δημόπουλο ή αλλιώς djimDjim για την άψογη και ευφυέστατη παρουσίαση των υποτίτλων που συζητάει όλη η οπερατική Αθήνα.




"Mira di acerbe...Vivrà!" Dame Joan Sutherland (Leonora) and Jonathan Summers (Conte). Sydney Opera House. 1985.



"D'amor sull'ali rosee" Raina Kabaivnaska film 1975



"Tacea la notte placida" Raina Kabaivnaska film 1975



"Trovatore Finale 1964" Gwyneth Jones - Giulietta Simionato - Bruno Prevedi - Peter Glossop


ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ

Related Posts with Thumbnails